miercuri, 22 iunie 2011

Sportul- un mod de viata sanatos

Fumatul, consumul exagerat de alcool, alimentatia nepotrivita si lipsa exercitiului fizic nu te fac doar sa arati mai batran, ci si cresc varsta biologica a organismului cu exact 12 ani, grabind moartea, arata un studiu recent.

Cercetatorii de la Universitatea din Oslo, in Norvegia, au socotit ca fumatul face ca riscul de a muri de pe urma cancerului sa fie cu 58% mai mare, relateaza The Telegraph.

Putin peste 6% dintre cei 5.000 de voluntari care au participat la studiu au recunoscut ca sunt familiarizati cu toti cei 4 factori enumerati. In cadrul cercetarii, voluntarii au fost monitorizati timp de 20 de ani, perioada in care o treime dintre subiectii care au recunoscut ca fumeaza, beau excesiv, mananca necorespunzator (prea putine fructe si legume) si nu fac sport au murit.

Din pacate, nici cei care au doar unul sau doua vicii nu se afla in afara pericolului.

Un astfel de stil de viata predispune la boli cardiovasculare, cancer si moarte prematura. Chiar si schimbarile "modeste" in stilul de viata au urmari considerabile, noteaza specialistii in Arhivele Medicinei Interne.

Fie ca vorbim despre exercitii de gimnastica aerobica, taebo sau fitness, sportul ne ajuta mai mult decat ne-am imagina. Beneficiile lui se vad atat in ceea ce priveste aspectul si sanatatea fizica cat si starea psihica. Iar importanta pe termen lung este deosebita.
Studiile arata ca doar zece la suta din populatie face sport frecvent, ceea ce inseamna ca restul de nouazeci la suta sunt candidatii ideali ai bolilor de inima.

Beneficiile aduse de activitatea fizica corpului uman sunt nenumarate, iata cateva dintre ele:

- Sportul ajuta la eliminarea kilogramelor in exces si autoregleaza greutatea corporala.
- Puteti interactiona cu oameni cu scopuri si interese asemanatoare, asadar sportul ajuta la consolidarea relatiilor interumane.
- Sportul reduce considerabil depresia si anxietatea.
- Intareste oasele, inima, muschii, intregul sistem cardio-respirator.
- Creste increderea in sine si autosatisfactia.
- Reduce considerabil efectele stresului.
- Imbunatateste rezistenta fizica si concentrarea psihica.
- Ajuta la coordonarea miscarilor, simtul echilibrului si flexibilitatea coloanei vertebrale si mobilitatea articulatiilor.
- Revigoreaza activitatea sexuala.
- Invatam lucruri noi. Dezvoltam obiceiuri sanatoase legate de nutritie, conservarea energiei, dozarea efortului si autocunoasterea personala.
- Deseori se pot descoperi si consolida calitatile de lider.
- Sportul elimina prin piele, cu ajutorul procesului de transpiratie, o gama larga de toxine, impuritati, grasimi, hormoni.
- Regleaza in mod stralucit metabolismul organismului uman. Mersul pe jos are un efect minunat asupra celor care, din diverse probleme de sanatate, nu pot practica sporturi dinamice.
- Sistemul nervos beneficiaza intr-o mare masura de efectele activitatii fizice.
- Calitatea si durata somnului sunt considerabil imbunatatite de orice efort fizic.
- Dezvoltarea simtului estetic este un efect secundar al practicarii sportului.

Dar orice activitate fizica trebuie combinata cu un stil de viata cat mai sanatos.

Toate revistele care se adreseaza femeilor si toate site-urile vorbesc despre diete, despre reguli si alimente minune. In realitate nu exista reguli stricte care garanteaza succes (decat cand se impun din punct de vedere medical). Caci daca vei apela la diete drastice, te vei infometa si-ti vei pune sanatatea in pericol nu vei avea rezultate pozitive, ci doar alte noi probleme pe care va trebui sa le rezolvi.

Daca faci sport zilnic si esti constiincioasa iti poti permite din cand in cand o pizza, un desert dublu, o cina tarzie si alte mici placeri. Totul sta in vointa ta si in dorinta de a obtine anumite rezultate.